Statiunea Budva este capitala turismului din Muntenegru datarita numeroaselor sale plaje (17 la numar intinse pe o lungime de 21 de km), frumusetilor oferite de cadrul natural si a obiectivelor istorice importante ce pot fi vizitate.
Orasul vechi Budva, asezat pe o mica peninsula, cu strazi inguste, piete si cladiri istorice minunate, cu o viata de noapte intensa plina de distractii, va invia sa petreceti o vacanta minunata in Muntenegru.
Budva, cea mai vizitata destinatie turistica din Muntenegru si cel mai vechi oras de pe coasta estica a Marii Adriatice, este o comoara a patrimoniului cultural sarbesc.
Obiective turistice in Budva
In Budva pot fi vizitate obiective turistice importante precum:
– Biserica SF. Sava;
– Biserica Sf. Bogorodica;
– Biserica Sf. Treime, aici aflandu-se si mormantul scriitorului Stefan Mitrov Liubisa;
– Biserica Santa Maria din Punta – fortareata orasului;
– Biserica Sf. Ivan (Sveti Jovan), edificata in secolul 7;
– in orasul vechi sunt o multime de magazine, terase, cafenele, restaurante si galerii.
– manastirile Stanjevici, Podostrog, Rezevici sau Gradiste sunt importante centre istorice si religioase pentru Budva.
Budva nu se remarca doar prin prisma turismului, intrucat este si un important centru cultural, fapt dotarat trecului sau valoros, cat si influentei diverselor culturi cu care a intrat in contact: grecesti, venetiene, franceze, austro-ungare, etc. Budva, care te incanta cu plajele sale nisipoase, devine estrem de animat pe timpul verii, aici avand loc numeroase evenimente, reprezentatii si piese de teatru.
Cele mai vizitate locuri din Budva sunt:
– Orasul vechi (Sveti Grad) are o vechime de peste 2500 de ani, zidul vechi al orasului reprezentand principala atractie pentru turisti;
– Sveti Stefan este un hotel exclusivit, construit in stil mediteraneean care in anul 1972 a primit Marul de Aur pentru cel mai exclusivit hotel din lume. In vecinatatea lui se afla si fosta resedinta regala, astazi transformata in hotelul Milocer.
– Insula Sveti Nikola, o frumoasa combinatie de ape limpezi, cer albastru, soare, cu peisaje mediteraneene ce iti taie rasuflarea, cu paduri de pini si specii rare de flori.
- Petrovac, un loc situat la jumatatea drumului intre Budva si Bar, intr-un golf nisipos, inconjurat de o padure de pini si strajuit de plaje minunate.
Pentru cei ce doresc sa descopere si alte locuri minunate din Muntenegru, agentiile de turism ofera o multitudinede optiuni: rafting pe raul Tara, vizite la muzee si manastiri, plimbari de-a lungul lacului Skadar. Cu vaporasul se pot face mini-croaziere la numeroase plaje din Budva: Jaz, Becic, Sveti Stefan, Drobni Pijesak, Petrovac.
Cu masina personala sau cu una inchiriata se poate ajunge pe insula Sveti Nikola, Bar sau Herceg Novi Riviera. Daca doriti sa ajungeti pe o plaja mai indepartata din Budva al;egeti dubitele taxi cu itinerariile Budva-Becici, Budva – Sveti Stefan sau Budva Petrovac care circula la fiecare 15-30 de minute.
Prin intermediul excursiilor optionale mai pot fi descoperite si alte locuri minunate din Muntenegru:
– minitur la Muntenegrului;
– excursie la Lacul Skadar;
– excursie la Dubrovnik;
– vizita la Manastirea Ostrog;
– croaziera pe Marea Adriatica;
– excursie la cheile raului Tara si Lacul Biograd;
– excursie la Ulcinj si Ada Boiana;
Cei pasionati de shopping vor vasi in orasul vechi magazine si buticuri ce pun la dispozitia turistilor o gama variata de imbracaminte, de firma si nu numai. In apropierea acestor magazine se gasesc buticuri cu cosmetice, bijuterii, studiori goto, magazine pentru copii, terase si cafenele. O alta varianta pentru shopping o constituie bazarul situat in apropierea promenadei, in vecinatatea plajei, ce ofera haine, mancaruri, articole pentru plaja, suveniruri.
Mancarea in Budva
Specialitatile culinare specifice pe care vi le recomandam sunt: kacamak, cicvara, popara, rastan, popraci, sunca afumata Prsuta, popeci, pljeskavica, ciorba de peste riblja, carne fripta de miel. La desert va puteti rasfata cu pivski kajmak sau specialitati pe baza de branza, piersici sau pepene galben.
Mancarea este destul de ieftina, gustoasa, tipic mediteraneena. O portie de fructe de mare costa intre 6 – 9 euro, iar un kg de peste intre 35-45 euro.
Cum ajung in Budva?
– cu autoturismul propriu:
Timisoara – Moravita – Panceva- Nis – Riviera de la Marea Adriatica. Cea mai mare parte a drumului se face prin munti, cu numeroase serpentine, iar soselele sunt mai inguste, regulile de circulatie fiind de multe ori facultative.
- cu avionul: Beograd – Tivat.
Actele necesare pentru intrarea in Muntenegru:
- pasaport, voucher turistic, acte de proprietatea ale autoturismului, asigurare medicala de calatorie, carte verde a autoturismului.
Transportul local in Muntenegru este destul de ieftin, o calatorie intre doua statiuni costand intre 2 – 5 euro.
Preturi in Budva:
- sezlong: 2,5 euro, cafea: 1 – 1.5 euro, suc: 1 – 3 euro, bere: 1 – 3 euro, vin: 8 – 12 euro.