Tenerife, cunoscuta si ca Insula Eternei Primaveri, este cea mai mare (2034sq km), cea mai înalta (3718m) şi de asemenea, cea mai populata (populaţie estimată la 655,656 de locuitori) dintre insulele din Arhipelagul Insulelor Canare. Cea mai mică insulă este Roque del Oeste, care de fapt este numai o stâncă lingă insula Graciosa. Cea mai mică insulă locuită este Isla de los Lobos pe care trăieşte numai o singură familie
Insulele Canare din punct de vedere administrativ aparţin de Spania, iar geografic de Africa . Insula Fuerteventura este cea care se află cel mai aproape de Africa, la circa 100 km, in timp ce Tenerife se gaseste la aprox. 300 km.
Tot din punct de vedere administrativ Insulele Canare sunt împărţite in două provincii spaniole: Provincia Santa Cruz de Tenerife de care apartin Tenerife, La Gomera, El Hierro si La Palma, si Provincia Las Palmas de Gran Canaria de care apartin Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria.
În ciuda faptului că toate insulele sunt de origine vulcanică sunt foarte diferite una fata de cealalta, de exemplu pe insula Tenerife domină munţii înalţi, iar pe insula Lanzarote domină munţii mai puţin stâncoşi şi mai puţin înalţi.
Cel mai înalt punct de pe insulele Canare, care de fapt este şi cel mai înalt punct din Spania, este Pico del Teide de 3718 metri. Vârful muntelui este acoperit de zăpadă timp de mai multe săptămâni în timpul "iernii" în timp ce pe plajele de pe partea sudică turiştii se bucură de temperaturi de 25 - 28 grade C .
Insula Lanzarote este cea mai secetoasa, Gran Canaria cea mai urbanizata, La Palma cea mai verde, El Hiero cea mai izolata, iar cea mai bogata în frumuseţi naturale este La Gomera.
Temperatura apei Oceanului Atlantic, nu este chiar caldă, dar intotdeauna este intre 20-23 grade C.
Populaţia totală a insulelor este în jur de 1.5 milioane, din care o treime trăieşte pe insula Gran Canaria. Băştinaşii de pe insule sunt prietenoşi în general, dar în locurile unde s-a dezvoltat turismul ei au devenit mai atenti si mai suspiciosi cu strainii.
Veniturile principale provin din turism, agricultură şi comerţ. Se cultivă in cantităţi însemnate: banane, roşii, tutun etc. Este foarte cunoscuta şi cultura de vinuri din Tenerife .
Locuitorii insulelor adoră sărbătorile locale care ţin de obicei minimum trei zile. Majoritatea festivităţilor sunt legate de religie şi in acest timp de la mic la mare se îmbracă in costumele locale tradiţionale şi se servesc mâncăruri tradiţionale.
Cea mai vestită sărbătoare este Carnavalul, la care participa atît localnici cît şi turişti veniţi special pentru această ocazie, care ţine din februarie până în martie chiar o lună de zile, cu fel de fel de programe artistice, iar noaptea sunt organizate petreceri pe strada in costume de carnaval. Petrecerile de noapte încep oricum după ora 00.00 şi sunt mai aglomerate la sfârşituri de săptămână.
Tenerife este cunoscută în lume ca „Insula eternei primăveri” (Isla de la Eterna Primavera). Insula fiind la latitudinea Deșertului Sahara se bucură de o climă caldă pe tot parcursul anului cu o medie de 20°-22 °C iarna și 26°-28 °C vara. Clima temperată este controlată în mare măsură de vânturile alizee, a căror umiditate este concentrată, în deosebi, pe nordul și nord-estul insulei, creând nori între 600 și 1.800 m înălțime. Curentul rece al Insulelor Canare, are un efect de răcire pe coastă și plaje, de asemenea, topografia peisajului joacă un rol important în diferențele climatice prin numeroase sale văi.
Contraste climatice majore pe insulă sunt evidente, mai ales, în lunile de iarnă când este posibil să te bucuri de caldura soarelui pe coastă și de zăpadă la numai câțiva km, pe Tiede la 3.000 de metri deasupra nivelului mării. De asemenea, contraste majore sunt și la joasă altitudine, unde clima merge de la aridă în partea de sud-est în zona Santa Cruz de Tenerife la mediteraneană în nord-vest unde se află Buenaventura del Norte și La Orotava.
Vânturile din nord-vest aduc 73% din precipitații, iar aici umiditatea este mai crescută. Diferențele de precipitații sunt, mai ales, între anotimpuri, în lunile de vară din mai până în septembrie este de obicei secetă.